keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Kesä!

Kotinurkilla
Kuukausi oltiin pohjoisesta pois, "tekemässä" kesä kotipaikalle. Siellä nyt tuomet kukassa, koivuissa täysi lehti, omenapuut alkavassa kukinnossaan. Täällä kesä tulollaan. Voi kuinka ihana alkukesä! Tunturit vielä lumilaikkuisena kauniina, koivussa lehti kasvaa, ei hyttysen hyttystä eikä yötä ollenkaan. Aurinko senkun paistaa ja lämpöä reilusti yli 20 astetta!
Kuhaa tuotiin mukanamme, jota verkoilla tuli hyvin, Vuontisjärven siikaa saimme täältä kaupasta.
Maittavat kala-ateriat syömme ulkopöydällä, kaikilla aisteilla kesästä nauttien.
Itse ei vielä olla täällä kalastettu, vene on jo paikkailtu.
Kesän tullen on Hukastakin muotoutunut oikea ulkokoira. Yleensä on varhain mennyt yöunille ja nukkunut pitkään. Nyt vielä 22 aikaan sisälle pyytäessä on kummissaan ja katsoo taivaalle: "Mitä, aurinkohan paistaa, nythän on päivä vielä." Ja kellahtaa kyljelleen pihalle.

Linturetkelle koirat eivät päässeet mukaan, jäivät ulos tarhaan, kun yöllä auringon paisteessa läksimme kiikareiden, kaukoputken ja eväiden kanssa vähän kauemma lintuja bongailemaan. Halla ihan tyytyväisenä meni tarhaan, mutta Hukka sai melkein paniikin, että vai me ei päästä mukaan! Siihen ulvontaan kyllä Hallakin sitten yhtyi, että yöherätyksen sai sitten koko lähitienoo.

Enontekiön Sotkajärven lintutornilla ei Tiirassa mainittua amerikantukkasotkaa näkynyt.
Paikka aivan ihana ja siisti.
Sotkajärven lintutorni

Näkymää lintutornilta

Pohjoisempaan mentäessä koivujen lehdet pienenivät ja joissain järvessä vielä oli jäätäkin. Näin päästään nauttimaan kesän tulosta aina vain enemmän. Kesästä pidän kaikkein eniten juuri siitä vaiheessa, kun kesä on tulollaan. Sekä kaikkein parasta on pohjoisen kesän valoisuus.

matkalla pohjoiseen...   palsasuolle

Palsasuolla Iittossa oli pitkospuilla rakennettu hyvä luontopolku, jota sai kulkea.
Sinirinta kauniisti lauleli, tämän kesän ensimmäinen kunnollinen havainto, myös keltavästäräkistä. Lapinsirkkua ei havaittu. 

Iiton palsasuo
Lintuhavaintoja yhteensä 22 eri lajia, näillä kahdella paikalla: Jouhisorsa, mustalintu, telkkä, silkkiuikku, laulujoutsen, liro käki, taivaanvuohi, jänkäkurppa, suokukko, lapintiira, pikkulokki, naurulokki, tukkasotka, lapasotka, pajusirkku, pajulintu, sinirinta, tavi, keltavästäräkki, varis ja niittykirvinen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti