tiistai 12. kesäkuuta 2012

Kesäkuun alkua Lapissa

Illalla saunarannassa
 Kotona täysi vihreys maisemassa, mutta mökille saavuttaessa koivuissa pienet silmut, tunturit oikein kauniit lumilaikkuiset. Enemmän kevät kuin kesä vielä.
Nyt kun asuinkumppanikin pääsi eroon päivittäisestä töihin ajamisesta, saadaan aikataulut laadittua enemmän yhteen sopiviksi. Taikka vuorotella mökillä ja kotona maalla oloa.
Mukaamme mökkireissulle lähti yksi lastenlapsista.
Yhtenä iltana kyläilimme ja pääsimme rantasaunaan saunomaan ja uimaan. Lapintiirat kuhertelivat saunarannan puussa. Tai oikeammin naaras huuti valtavasti ja uros lensi vauhdilla välillä naaraan luo parittelemaan ja näytti kuin olisi kantanut jotain syötävää naaraalle. Siinä ne touhusivat ja naaras huusi välittämättä saunojista ja järvessä kävijöistä.
Aikaisemmin oli ollut kaksikin naarasta, jotka huutelivat kilpaa urosta luokseen.


Lapintiirat puussa

Halla oli kyläreissulla mukana, Hukka käy jo varhain mielellään nukkumaan, joten ei ollut mukana.
Myös harjoitusta Hallalle olla ilman Hukan jatkuvaa seuraa.

Soutumatka kotiin
Ennen kyläreissua minä puuhastelin mökillä koirien kanssa, kun miesväki kävi uistelemassa.
Saaden komean järvilohen, 68cm ja 2,7kg. Siinä olikin meillä syötävää!

Kun teimme yhden yön vaellusretken, paistettua lohta jokaisella isot kimpaleet ensi ateriaksi.
Hyttysistä ei ollut mitään harmia! Hyvä ilma muutenkin patikoida, aurinko paistoi, mutta ei liian kuuma.
Koirien vaellus onnistui hyvin kiinnitettynä lyhyellä vetoliinalla rinkan vyöhön. Teltalla oli sitten pitkät liinat ja Hukka välillä irtikin, kun ei lähde mihinkään yksinään.

Lepotauko

Lintujen tarkkailussa ei paljon havaintoja tullut. Kahdeksan vuotta aiemmin ihan samoihin aikoihin kesä oli paljon pitemmällä, kun samalla reitillä retkeilimme. Mukana reissulla kaverimme oli silloin 3,5 vuotta sekä vielä pari kuusivuotiasta tyttöä. Teimme vähän lyhyemmän patikoinnin emmekä yöpyneet.

Jokainen sai ison palan järvilohta


Teltta odottelee nukkujiaan
Kaikki mahduimme 3-hengen laavutelttaan nipin napin, kun rinkat saatiin tulipaikan kodan seinille roikkumaan sateelta suojaan. Halla taisi ottaa suurimman tilan teltasta. Nukkui ensi hämmennyksensä jälkeen tyytyväisenä koko yön. Hukka nukahti ensimmäisenä, mutta kuuliko vai haistoiko jotain, kesken unensa hyppäsi pystyyn ja sitten koko yön nousi vähän väliä seisomaan ja pyöri ja kääntyili, välillä vapisi kovasti,  kunnes rauhoittui ihan liki. Mutta vähän päästä nousi seisomaan, kuulosteli ja vaihtoi asentoa.

Sade ropisi myös kattoon, joko aina herätti. Vesi kerääntyi katolle ja sitä sai pudottaa usein pois.
Tuuli kahisutti telttaa, joka varmaan Hukkaa välillä pelotti. Onneksi ei kovin paljon satanut oviaukosta sisäänpäin, kun teltassa etuseinä on vain verkkoa. Eikä koko yön yhtäpäätä, vaan välillä oli taukoa. 
Minä tykkään kovasti tästä teltasta, kun siinä ei tule suljetun paikan kammoa. Kesä- ja syystelttana ihan riittävä, lisäksi ihana kun vielä pystyttää sopivasti, että maisema avautuu katsottavaksi unta odotellessa ja heti aamulla herätessä.
Hallaa ei mikään pelottanut ja häirinnyt, nukkui makeasti koko yön. Yöllä ilma viileni kovasti ja eikä päivästäkään kovin lämmin tullut, vain muutamia asteita aamupäivällä vielä, iltapäivästä vähän lämpeni. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti