perjantai 26. joulukuuta 2014

Joulu, tykkylunta


Halla ja Hukka jouluaaton -28 asteen pakkasesta huolimatta ulkona pihalla ja pikku lenkeillä. 
Jouluruokia valmistellessa Halla parkkeeraasi itsensä keittiön pöydän alle, kuten yleensä aina, jos keittiössä vain vähänkin astioita kilistellään. Hukkakin oli kyllä nyt innokas pieneen keittiöön tulemaan "avuksi", varsinkin poropaistin kypsyessä. Joten oli laitettava portti esteeksi. Koirien keskenään sisälle jäädessä estettiin kaiken varalta pääsy keittiöön, että ei vaan vahingossa käpälä osu hellan nappulaan herkullisen tuoksun voimasta ja tarkistettava muiden herkkujen pysyminen koirien ulottumattomissa.
Kun tuli aattoillan lahjojen vuoro, lahjojen aukaisussa ja tutkimisessa koirat olivat innokkaina availemaan ja työntämään nenänsä jokaiseen pussiin ja pakettiin, varsinkin Halla aivan yli-innokas.
Halla omat paketit aukaissut, haluaa lisää paketteja...
Joulun viettoon kuuluu yleensä aina joulukirkko. Ennen lähtöä tarkistettiin, että mitään ei jää koirien (se on Hallan) kiusaukseksi. Hukka meni petille nukkumaan ja Halla jäi vessaan. Halla tykkää olla siellä, usein nukkuu osan yötäkin ja aina yksin ollessaan haluaa sinne ja ovi jää auki tupaan. Ehkä siitä tuli turvallinen ja mieluisa paikka ollessaan siellä portin takana juoksuajan lopulla, kun Hukka oli kimpussa vaikka Halla sille jo ärähteli. Hukka taas kokee vessassa olon rangaistukseksi.

Raattaman rukoushuone oli täpösen täysi ja joulun tunnelma korkealla.
Päätettiin kirkon menon jälkeen ajaa kierros auton akun latautumiseksi ja käydä katsomassa ovatko Kutunivan joutsenet paikalla vai jo lähteneet näin kovien pakkasten tullessa.
Käväistiin hakemassa kamera. No, samalla piti vähän siivota tupaa! Halla oli pahvilaatikkoon tungetut pakettipaperit ja nauhat levitellyt ja tutkinut. Jospa olisi vielä jäänytkin joku lahja epähuomiossa papereiden sekaan.
Joulukirkon aikana vähän on askarreltu
Pakkanen vaihteli lyhyellä välillä. Meillä oli -22, niin Kutunivaan mennessä yli puolet vähemmän asteita puolessa välin. Tykkylumisia puita riittää, osa koivuista kaareutunut latvoistaan maahan saakka ja tien yllekin. Kynttiläkuuset kestävät hienosti vain kärjestään kaareutuen.
Tykkylumista metsää


Joutsenia ei ollut, mutta koskikaroja useita


Vielä edellisviikolla noin kymmenkunta joutsenta viihtyi sulassa.


Pakkanen taas kiristyi lähelle 30 astetta. Säätiedotus lupailee pakkasten edelleen jatkuvan täällä Lapissa. Hiihtämisen sijaan ulkoilu jää koirien kanssa muutamaan pikaiseen lenkkiin. Pitää viettää vuoden loppupäivät lueskellen, syöden, kynttilöitä polttellen. Ja nukkuen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti